top of page
DSCF9145.jpg
IMG_6889.jpg
UUS_OO.T-VINILO.jpg
UUS_OO.TV1_.jpg

"Una utopia subterrània" neix entre dues muntanyes a les Valls d'Aguilar, a l'Alt Urgell. Aquestes dues muntanyes es troben davant l'una de l'altra: la Muntanya de l'Ares i l'altra serralada coneguda com el Coll de Mu, on hi ha una antiga pedrera avui tancada.

L'abandonament de la zona, que ha quedat al marge del sistema capitalista, una perquè, la pedrera va tancar cap a l'any 2000 i l'altra pel seu difícil accés, ja que es tracta d'una muntanya rocosa plena d'estimballs, fa que siguin espais que podríem considerar gairebé lliures, zones TAZ, temporalment autònomes en paraules d'Hakim Bey, o zones en espera, entre el model capitalista actual i el que pot arribar en el futur. Però mentrestant, mentre esperem, i sempre que no fem massa soroll, és a dir, que no despertem la gana de les màquines de l'estat, podem convertir aquests llocs en espais de creació i insurrecció, entenent la creació com una forma de resistència. Les accions extractivistes, allunyades de la fúria capitalista, en la seva decadència, poden obrir les seves portes a formes i creacions artístiques. En aquest cas, ens poden recordar la prehistòria i les pintures rupestres, els menhirs, els cotxes de Wolf Vostell a Malpartida, Cáceres... o fins i tot podem raspar la pell de la roca per extreure les marques deixades per les màquines extractores i les sirgues diamantades amb què s'extreia la pedra.

"Una utopia subterrània" proposa, en última instància, noves formes d'utopia en aquests temps plens d'incerteses, com a "Beaubourg" d'Alberg Meister. Es tracta, en definitiva, de buscar utopies en una pedrera subterrània en "stand by" o en l'ombra encaixonada i opaca d'una muntanya.

Es pot consultar el projecte a: 

https://fundaciomargueridademontferrato.cat/exposicions/olivera-tabeni/

bottom of page