Olga Olivera-Tabeni
"Pirinees. Arqueologia Viva" es composa de cinc masses mare, creades en el molí de farina de Pairet, prèviament conegut com a Cluells, i a ARBAR, a La Vall de Santa Creu, en un espai que ha quedat al marge dels discursos hegemònics de la nostra societat capitalista. Des d'aquesta perspectiva i prenent les teories de Donna Haraway, especialment el seu concepte de "speakers for the dead" (parlants pels morts), individus encarregats de tornar a la vida criatures extintes, la proposta és crear masses mare que facin referència al passat arqueològic, utilitzant farines de varietats antigues, que al·ludeixen a estudis de paleocarpologia i experimentació arqueològica, com els realitzats en cultius medievals en llocs com Esquerda de Roda de Ter o l'antic assentament de Tenalles, a Sidamon, Lleida.
També esmenta l'"aigua fada" (aigua crua) o aigua no tractada, comunament utilitzada a l'àrea de la Vall fins fa relativament poc temps, documentada fins i tot al monestir de Sant Pere de Rodes a través de mines i cisternes.
Sense oblidar les gibrelles, utensilis trobats a la vila medieval de Santa Creu de Rodes, on hi havia al voltant de vint peces d'aquest tipus de ceràmica monocromàtica vidriada, encara que, com assenyala l'arqueòloga Anna Maria Puig, ja estaven presents a l'època grega. Hi ha representacions, com la d'una dona pastant massa mare, en terracota del segle VI aC.
A continuació, aquestes masses, realitzades amb aquestes farines antigues, aquesta aigua i en aquestes gibrelles, s'han assecat seguint models de formes arqueològiques.
"Pirinees, arqueologia viva" té com a objectiu reviure un passat arqueològic extint que encara roman latent. Podem emprendre la construcció d'un nou món mitjançant la reavaluació i reconsideració de models del passat, igual que aquests fragments de massa mare assecat, que poden reactivar-se en qualsevol moment, per això són com arqueologia viva, simplement cal afegir aigua i farina.
El projecte està format per un vídeo, peces seques de massa mare, gibrelles amb massa també i llibre d'artista.
Amb l'ajuda de producció d'ARBAR, Centre d'Art i Cultura. Vall de Santa Creu, Girona. Cicle A+A 2022, Fermetacions especulatives.
Referència: Caterina Almirall. Trilogia mediterrània, text per a ARBAR, cicle de performances Fermentacions Especulatives, amb les artistes Laia Ventayol, Joana Capella i Olga Olivera-Tabeni, 2023.
https://www.dropbox.com/s/snne5plkqnr7muu/fermentacions%20especulatives_Cat.pdf?dl=0