top of page
contantarbres1.jpg
contantarbres27.jpg
contantarbres34.jpg

“Jo no sé si és veritat allò que es llegeix als llibres, que en temps antics una mona que hagués sortit de Roma saltant d’un arbre a l’altre podia arribar a Espanya sense tocar mai a terra” 

 

Italo Calvino. El baró rampant 

 

Italo Calvino, al baró rampant ens parla de què en altres temps, la superfície de la terra era tan arbrada, que podiem anar d’un lloc a l’altre del planeta sense tocar quasi de peus a terra, anant sempre per dalt dels arbres. Contant arbres ( camí del riu, del mig, de Bellvís a Alcoletge), tracta d’una senzilla acció que d’alguna manera fa referència amb aquest concepte, a la seva possibilitat o impossibilitat. Es tracta d’anar resseguint, contant, tot caminant per un camí de la plana de Lleida,  els arbres que hi ha al llarg del mateix. A tall d’inventari, es planteja una anàlisi conceptual, una obertura al diàleg, a l’elaboració d’una crítica i un discurs, que se’n generi a partir d’aquestes imatges. 

Com les suposades males herbes dels camps -vegetació arvense- els arbres han estat eliminats de camps, cunetes i fasseres del nostre territori, perquè redueixen la suposada productivitat del sol, en fan ombra al voltant del qual no en creix res, o en xuclen l’aigua de la terra i els seus nutrients. Fins ara espais de descans de pagesos, lloc d’aixopluc per apaivagar la calor dels forts i secs estius de la plana. Estem davant tal vegada d’una cosificació dels arbres, de la seva reducció a pura forma de contemplació d’escapada de cap de setmana. Una reflexió perquè hi pensem. 

Olga Olivera-Tabeni. Contant arbres. fotografies. 2019. Col.lectiva Larva. La Gòtica. Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida.

bottom of page