Olga Olivera-Tabeni
Olga Olivera-Tabeni. Aquí la llavor, el micel.li d'aquesta desobediència! 2020-21. Instal·lació (sacs de cultiu de gírgoles de castanyer o maitake [Grifola
frondosa]; enregistraments sonors: 4 min 7 s; 6 min 46 s; 6 min 44 s; 4 min 19 s;
3 min 51 s; 6 min 15 s; 8 min 4 s; 5 min 28 s). Veus: Mireia Freixas Torras, Paula Honrubia i Ares Piqué. Textos de l'autora. Codis QR i fotografies amb lupa binocular i microscopi.
Peça encarregada pel projecte comissariat per Christian Alonso, Imaginaris multiespècies. L'art de viure en un món de contingència i incertesa. La Capella, Barcelona (2022). Centre d'Art la Panera, Lleida (2023).
Fotografies d'aquesta pàgina: Edu Pedrocchi, Jordi V. Pou i Olga Olivera-Tabeni
Olga Olivera-Tabeni, Aquí la llavor, el miceli de la desobediència!, 2020-2021. Sèrie de vuit relats que se submergeixen en la vida social dels fongs; uns éssers que, seguint a l’antropòloga Anna Tsing, podríem definir com a multiplicitats no totalitzables que ens conviden a desenvolupar un pensament i una pràctica col·laborativa, solidària i anticapitalista basada en la cura i el floriment amb altres espècies. Olga Olivera entén la narració com a eina per fer més sensible la nostra existència col·lectiva i construir percepcions no antropocèntriques amb els éssers que habiten el planeta. A partir d’experiències i investigacions situades, metodologies ecofeministes i pràctiques d’escolta i mapatge de processos mediambientals, l’artista articula històries en què els éssers humans resten entrellaçats en xarxes espesses d’intercanvis material-semiòtics amb altres éssers. Per Imaginaris multiespècies, l’artista sonifica vuit relats espaciotemporals en què combina la pràctica especulativa, crònica etnogràfica, teoria política, memòria històrica i crítica literària. Connectat cadascun a bosses de cultiu d’una mena de fong anomenat maitake (Grifola frondosa), l’artista imagina altres realitats passades, presents i futures, i es fa ressò del leitmotiv harawayà “importa quins pensaments pensen pensaments. Importa quins coneixements coneixen coneixements. Importa quines relacions relacionen relacions. Importa quins mons mundialitzen mons. Importa quines històries expliquen històries” (Haraway, 2019, 66). Recorrent-mapejant-sentint diferents entorns, éssers, agències i mutacions, Olivera sensibilitza la vibració de la matèria, i ens adverteix que, de la mateixa manera que els fongs, només podrem sobreviure si cooperem entre humans i amb altres espècies. Les seves visions, sensacions, reflexions i reconfiguracions ens conviden a enfortir pràctiques de cura cap a els altres, de manteniment i reparació del nostre món malmès, perquè puguem viure tan bé com sigui possible. Això comporta entendre que els nostres cossos es troben en tot moment entrellaçats amb altres criatures amb les quals formem una xarxa complexa de codependència que sosté la vida.
Text de Christian Alonso. Curador de l'exposició, Imaginaris Multiespècies, l'art de viure en un món de contingència i incertesa, col.lectiva per la que es va fer la peça.
Una història de vuit fongs vius, i els seus corresponents micel.lis desencadenen històries excèntriques i reflexions sobre les relacions que establim amb aquests éssers vius, i posen en dubte la supremacia humana, tot proposant-ne una acció deconstructiva, descentralitzada, horitzontal, decolonitzadora, i anticapitalista.
Menyspreats i ocultats així sempre han estat els fongs. I, no perquè sí Carl Linnaeus, els eliminaria del seu Systema naturae i passaria a anomenar-los directament món del caos.
Aquí la llavor, el micel.li de la desobediència! parla tots ells; des de les cabelleres peludes, o barbudes com a bolets antisistema que no podem contenir, com a cossos liquats negres que són, però que alhora tenen com una estranya capacitat de generar art, com si es tractés de regalims llibertaris, d’action paiting. O els fungi imperfecti, o les tòfones, o les masses mare com Sally de la cançó de Lou Reed "Ride Sally Ride".
Tanmateix també es parla dels matsutake, bolet de la contradicció, dins d'aquesta nova economia del naufragi. O els Ganoderma lucidum, els bolets d'esca, o altres fongs de la fusta, autèntics devoradors, que bé poden esdevenir armes de guerrilla, anarquistes anticapitalistes, mastegant tota la nostra societat consumista, tot anhel de propietat.
Aquí la llavor, el micel.li de la desobediència! també treballa des del becoming. Des de la idea kafkiana de la metamorfosi, o les referències a Moebius, a Rosi Braidotti, amb la idea tal vegada il.lusòria, utòpica, i estrafolària d'arribar així algun dia a ser un veritable becoming fong.
Olga Olivera-Tabeni
Més informació:
https://www.lacapella.barcelona/ca/imaginaris-multiespecies
https://www.lapanera.cat/ca/programacio/exposicions/imaginaris-multiespecies-terres-de-lleida