top of page

La construcció d'embassaments significa sempre un canvi dràstic en els territoris afectats, la desaparició de rius, la destrucció de tot un paisatge. Granges i terres expropiades que desarticulen comunicacions i poblacions, carreteres i història ... El desarrelament de moltes persones. La pèrdua de terra, de casa, implica sempre un desajust important, una ferida profunda en la vida de les persones. En el fil de l'aigua parteix d'un projecte d'investigació i producció artística gestat al voltant de la idea d'embassament, es tracta d'una reflexió profunda sobre les conseqüències que comporten les construccions d'aquests grans estructures hidràuliques.

El projecte, que té com a base una peça realitzada el 2000, C-1313, treballa bàsicament, al fil de l'aigua, a l'espai intermedi que es genera en la intersecció entre el pla aigua i el pla terra. Es tracta d'un cordó que el voreja perimetralment. Cordó que de vegades pot ser més ample -una cinta ampla- o més estret, un cordill, depenent de les avingudes que produeix el desglaç, o la necessitat d'aigua dels regants de la plana ... El projecte treballa en aquest el cordó, línia, recta límit ... tot cal entendre-ho com un espai no plaent, com una recta adolorida (dolorosa), donat és ella la que decideix tot el que queda dins i fora de l'aigua, que se salva o que s'enfonsa, que predestina ... L'any 2000 amb la construcció de l'embassament hi havia una gran expectació al voltant d'aquesta recta, el lloc on finalment es situaria. Es tractava d'una línia esperpèntica, que decidia el futur dels seus habitants, i que per això tothom d'alguna manera temia. Recta emocional, que definia el drama.

En el fil de l'aigua. Projecte inicialment realitzat a l'embassament de Rialb, provincia de Lleida. Fotografies, peces tèxtils i un parell de videos de 04.54 i 04.05 min. 2016-17.

cubb.jpg
bottom of page